Olika typer av laboratorieutrustning

Är eller var kemi, biologi och fysik dit favoritämne i skolan har du möjlighet att skapa ditt alldeles egna laboratorium i ditt hem. I vanliga hobbybutiker kan du nämligen hitta all den laboratorieutrustning som krävs för att genomföra dina projekt och experiment på ett säkert och noggrant sätt. Då gäller det dock att tänka ut vilken laboratorieutrustning du behöver och därför följer här en guide över några av de mest vanliga produkterna som används i laboratorier.

Laboratorieskåp

Beroende på vilka ämnen man arbetar med kan det behövas skåp för att lagra eller hålla behållare kylda. Laboratorieskåp, eller dragskåp som de också kallas, finns i fler olika varianter – dels de som fungerar som kylskåp, men också de som är till för att arbeta i. De är oftast utrustade med både vattenkran och ventilation för att kunna slussa ut giftiga gaser. Denna laboratorieutrustning har dörrar i glas för att skydda dig när du handskas med farliga kemikalier.

Filterstativ

Ett filterstativ är bra laboratorieutrustning när du ska hälla vätska i en behållare genom en tratt. På så sätt minskar du risken från att spilla och säkerställer också en mer exakt och noggrann dosering. Filterstativ finns bland laboratorieutrustning på hobbybutiker i Stockholm och är bra att ha hemma om du gillar att experimentera.

Provrör

Ett provrör är ett smalt rör, oftast tillverkat i glas, som gör att du lätt kan se reaktionen mellan två olika ämnen. Det är en perfekt behållare när du använder små mängder vätskor och kan också användas som mått om röret är utformat med volymangivelser.

Mätbägare

En mätbägare inom kemi och biologi är ofta angiven i milliliter och hjälper dig att mäta upp de ämnen du arbetar med. De finns i en mängd olika storlekar och denna typ av laboratorieutrustning tillverkas vanligtvis i glas.

Glastratt

Som tidigare nämnt kan trattar komma väl till hands när du på ett noggrant och säkert sätt vill dosera vätska till en annan behållare. I Materialbutikens webbutik hittar du trattar i olika storlekar till bra priser.

Glaspipett

En pipett är en typ av laboratorieutrustning som finns i glas och hjälper dig att dosera vätska i droppform. Den är smalt utformad och har en pip högst upp som du pressar ihop för att suga upp vätskan och som du sedan försiktigt trycker på för att dosera en droppe i taget. Dessa säljs till bra pris på avdelningar för laboratorieutrustning i glas i hobbybutiker.

Trefot

En trefot är ett stativ som används över en brännare när du vill värma upp vätska eller annat material. På trefoten placerar du antingen en triangel eller ett trådnät som du sedan kan ställa din degel ovanpå.

Hitta en butik som erbjuder laboratorieutrustning i Stockholm

På Materialbutiken hittar du en mängd laboratorieutrustning i Stockholm, både online eller i deras fysiska butik. Under ”Vår butik” kan du läsa mer om öppettider, kontaktinformation och avdelningar samt annan nyttig information som kan hjälpa dig att hitta rätt bland alla spännande produkter och redskap. Du hittar inte bara laboratorieprodukter, utan också utrustning för hemmet, kontoret eller hobbyverksamheten.