14 852 Artiklar för entusiaster

Plexiglas och akrylplast

Här på Materialbutiken kan du hitta det mesta när du ska köpa plexiglas och akrylplast till dina projekt. Vi erbjuder ett brett sortiment av detta material som kan användas för att skapa vackra konstverk. Du hittar också mycket annat inom hobby och material som exempelvis kontorstillbehör. Akryl är ett väldigt mångsidigt material som är populärt tack vare dess egenskaper som slagtålighet, UV-stabilitet och dess höga transparens. Det här materialet passar utmärkt för diverse modellbyggen eller trä- och metallarbeten.

Vad är akrylplast?

Akrylplasten är mer stel än andra glasklara plaster som exempelvis polyestrar (PET) och polykarbonat. Den är inte speciellt töjbar i rumstemperatur och ofta används materialet istället för glas. Plexiglas är egentligen ett varumärke för akrylplast och i folkmun är plexiglas akrylplast. Genom att köpa plexiglas använder du ett material som i grunden är färglöst men kan färgas till flera olika färger. Dessutom kan materialet återvinnas!

Materialets systematiska namn är polymetylmetakrylat (PMMA) och togs fram under 1930-talet. Tidigt började plexiglas användas istället för glas i flygplan tack vare att materialet inte går sönder lika lätt som glas och under andra världskriget fick materialet en enorm skjuts. Att köpa plexiglas istället för glas har blivit väldigt populärt sedan dess och idag används materialet bland annat i baklyktor, nyckelringar, ishockeyrinkar och som glas framför instrumentpaneler i bilar. Även polisbilar är utrustade med materialet eftersom de kan bli beskjutna i arbetet. Det är även vanligt att köpa plexiglas i Stockholm för medicinska produkter. Inom den ortopediska kirurgin är det vanligt att använda materialet och proteser är normalt tillverkade av plexiglas.

När du ska köpa plexiglas

Vi på Materialbutiken erbjuder både akrylplast som är färgad och ofärgad, i skivor och i rör. Detta material är väldigt populärt som utgångsmaterial till exempelvis inrednings- eller displayprodukter. Du kan också använda akrylplast skivor för ljusskyltar, belysning eller display för olika vackra föremål. Materialet är lätt att använda för både trä- och metallarbeten men det är viktigt att se till att verktygsmatningen inte blir allt för stor så att den gör att temperaturen i bearbetningszonen blir för hög av friktionen och att materialet därför blir för mjukt.

Kolla in vårt sortiment av akrylplast rör och andra produkter tillverkade av detta material. Möjligheterna är oändliga med det här materialet och det går att skapa både konstverk eller andra hemmafix. Du kan i lugn och ro välja de produkter som passar dig och ditt projekt bäst när du ska köpa plexiglas online. Hos oss beställer du snabbt, enkelt och smidigt och varorna kommer sedan hem till din brevlåda. Vi erbjuder olika storlekar och färger på akrylplast som finns både i skivor och rör-form. Tveka inte om att fråga oss på Materialbutiken om det är något du undrar över kring sortimentet eller har andra frågor!

Visar 1–20 av 86 resultat