Att tänka på när du ska köpa byggmaterial

Ska du köpa byggmaterial? Ibland har man ett hum om vad man behöver och var det kan hittas, men i många fall är det svårt att veta var man ens ska börja leta. Världen av byggmaterial är stor och på marknaden finns allt som kan behövas till såväl hemmaprojekt som företag. Oavsett användningsområde finns det några tips som kan vara bra att tänka på varje gång du ska införskaffa byggmaterial.

Olika sorters byggmaterial

Det finns mängder med olika material som passar beroende på vad du ska göra. Bland annat trä, betong, glas, kalksten, plast och järn – listan kan göras lång. Inom kategorierna finns vidare mängder med alternativ. Träet kan exempelvis komma från akacia, ask, björk, ek och så vidare. Förutom att ha koll på vilket material som behövs till vilket projekt är det också viktigt att veta ursprunget av materialet. Hur och var har det tillverkats? Består det till 100 % av ett specifikt material, eller är det kombinerat med andra?

3 snabba frågor för att hitta rätt byggmaterial

Innan du genomför ett köp av material är det nödvändigt att tänka igenom om produkten passar för just ditt ändamål. Följande frågor kan vara värda att överväga för att hitta byggmaterial av det rätta virket:

1. Hur är materialets egenskaper?

Det räcker inte med att skriva ”planka” på inköpslistan när du behöver virke. Alla träsorter har olika egenskaper och fördelar. Ett visst träslag kommer passa just ditt projekt perfekt, medan ett annat riskerar att förstöra. Läs på om de olika egenskaperna innan du köper byggmaterial. Förutom detta är hållfasthet, livslängd, underhållsbehov och klimatpåverkan viktiga faktorer att ha i åtanke. Om bygget ska stå ute behöver materialet vara vädertåligt.

2. Vilka delar behövs för ditt projekt?

I ett byggprojekt kan beståndsdelar antingen tillverkas från grunden eller köpas färdiga. Gör en lista över vilka delar som du behöver och fundera på vilka du har tid och kunskap att göra själv och vilka du hellre köper kompletta. Om du har verktyg hemma, exempelvis sågar, slipar och färg, kan det vara en rolig utmaning att skapa delarna själv. Annars finns det mängder med färdiga byggmaterial på webben vars priser inte behöver springa iväg.

3. Hur är förhållandet mellan produktens pris och kapacitet?

Huruvida en produkt är värd sitt pris eller inte är en faktor som många säkerligen har i åtanke per automatik. Detta kan vara svårt att ha koll på utan research. Ta hjälp av butikspersonal eller sök online för att ta reda på vilken kvalitet du tenderar att få för vilket pris. Även här är det viktigt att tänka på materialets ursprung, tillverkningsprocess, härdighet och annat som påverkar prislappen.

Utforska sortimentet på hobbyaffär

Hobbyaffärer har ett brett utbud när det kommer till byggmaterial. I Stockholm kan du hitta byggmaterial i butiker nära dig till alla möjliga projekt. Materialbutiken har produkter på webben till bra priser och olika projekt. Om du är ute efter ramar med glas eller andra känsliga produkter som inte kan fraktas är du välkommen till den hela 350 kvadratmeter stora butiken i Stockholm för ditt byggmaterial. För att komma till startsidan och utforska mängder med material och tillbehör trycker du på Hem. Kanske hittar du något som du bara måste ha till ditt nästa projekt?