Köpa kvalitativ airbrush för konstnären inom dig

Airbrush är ett unikt målarverktyg som används för att applicera färger, bläck och pigment på olika typer av ytor med hjälp av lufttryck. Moderna airbrush är utformade för att kunna pulverisera och sprida färger jämnt över allt från canvasdukar till t-shirts, bildelar och till och med över vår egen kropp. När du väl fått in tekniken kommer du att älska detta lilla verktyg och fascineras över hur mycket kreativitet den kan bidra med.

Köpa airbrush – för nybörjare

Är du helt ny inom airbrushing gäller det att köpa airbrush som är lätta att använda och rengöra. Det är bättre att ha satsa på utrustning där du kan lära dig tekniken från grunden istället för att välja den mest avancerade modellen med de senaste funktionerna. Ju fler funktioner en airbrush har desto svårare blir den att hantera. Börja istället med att lära dig att hantera verktyget och fokusera på vad du ska måla. Välj en färg som passar ytan och börja sedan att öva.

Behöver du täcka stora ytor?

Vill du täcka en större yta ska du köpa airbrush kit med stort spraymönster, men också tänka på vart själva färgkoppen sitter placerad. Det finns sprutor med färgkopp placerad ovanpå, under eller på sidan av själva kroppen. När du spraya stora ytor är det ett tips att välja en spruta med färgkopp på undersidan eftersom den då kan vara större och du inte behöver fylla på den lika ofta. Med en liten kopp kommer du med jämna mellanrum behöva avbryta arbetet för att fylla på med ny färg vilket helt klart kan bli ett störande moment.

Behöver du kunna göra små detaljer?

Om du däremot vill kunna göra små detaljer är det viktigare att titta på en högkvalitetsspruta med en riktigt liten nål och munstycke. Med en liten nål kommer du kunna måla tunna och fina linjer, men det handlar också mycket om själva färgen. Om du sänker lufttrycket, förtunnar färgen och går nära ytan du ska måla kan även lite tjockare nålar fungera bra för små detaljer. För dig som nybörjare kan det vara bra att därför istället satsa på en universalstorlek så som 0,3 millimeter för att kunna måla både mindre detaljer och större ytor.

Köpa airbrush – för erfarna

Har du använt airbrush länge och vill ta dina kunskaper lite längre finns det andra saker att titta närmare på, till exempel vilken mix och action du ska använda. Avancera dina kunskaper genom att köpa airbrush där du kan experimentera med olika nålar och hobbyfärg för att till slut hitta din personliga stil. Läs även på hur andra gör för att uppnå det resultat du är ute efter.

Typ av Mix

Hur färgen träffar luftflödet är ett viktigt moment då det avgör hur sprayen kommer se ut när den träffar ytan. När du använder en airbrush finns det två olika typer av modeller:

External Mix – Här blandas luften och färgen utanför spetsen, vilket ger en lite grövre spray. En airbrush med extern mix är perfekt för att spraya stora ytor när du vill ha en jämn och kontinuerlig färgläggning. Det är också praktiskt när du vill spraya över lite tjockare material så som akryl eller lack. Dessutom är external mix den billigaste modellen och också den enklaste att använda och rengöra.

Internal Mix – En airbrush med internal mix ger en mycket mjukare spray. Dessa sprutor, som ursprungligen utvecklats för kommersiell konst, används för att få fram skarpa och realistiska målningar eller abstrakta illusionistiska verk. De är helt enkelt bra att använda där man är ute efter en mjuk och precis spray.

Typ av Action

De vanligaste modellerna att välja på när du ska köpa airbrush kit är Single-action eller Dual-action. Vilken modell du ska välja här handlar om hur du vill kontrollera din airbrush. En dual-action airbrush gör att du själv kan kontrollera färgmängden allteftersom du målar. Med hjälp av avtryckaren bestämmer du helt enkelt hur mycket färg som kommer ur munstycket. Det gör att den är enkel och flexibel att använda vid frihandsmålning. Om du ska måla större ytor där det inte krävs någon särskild precision kan single-action passa bra. Med en sådan ställer du i förväg in nålen i ett fast läge för att få ut en bestämd mängd färg.

Köpa airbrush från rätt återförsäljare

När du bestämt dig för vad du främst kommer använda din airbrush till och vilka funktioner du vill ska finnas tillgängliga är det dags att hitta en bra modell och en kvalitativ återförsäljare. Hos Materialbutiken kan du köpa airbrush både online och i butiken på Södermalm i Stockholm, men också allt inom modellhobby, tenngjutning och andra kreativa sysselsättningar.